/

必學GIN三大分類

今日同大家分享吓Gin分類。

一般人會點樣分類Gin呢?係酒吧飲過嘅、人哋請我飲過嘅、我自己畀錢飲過嘅。哈哈,講笑啫!

專業人士嘅做法,講求乜嘢原材料嘅份量有幾多、味道呈現有幾多、點樣做蒸餾、出嚟嘅就色澤係點、嗅覺呈現咩味、味覺可唔可以試到佢個原材料成份……等等。

聽起來好複雜,等我簡單咁教大家一個分類方法。

首先都必須要了解佢嘅原材料成份係乜嘢先,咁樣你就可以基本了解到佢想呈現嘅係咩風味。


DRY GIN:

好常見會有London dry或signature dry。一般都會比較着重杜松子、香辛料、橘子皮等味道。着重呈現Gin酒類本身味道,係比效傳統啲嘅Gin做法,歷史比較悠久,可以講比較大路。


CONTEMPORARY GIN:

市面上好現代化嘅Gin,都會用某啲獨特成份作為佢哋嘅味道主力。例如:胡椒類、柑橘類、花類、草本類,大部份可以喺個名或者招紙上識別到。做法上大多以Dry Gin作為基酒,加上蒸餾師選取嘅獨特成份作蒸餾,去突顯獨特成份嘅個性。

OLD TOM GIN:

市面上好現代化嘅Gin,都會用某啲獨特成份作為佢哋嘅味道主力。例如:胡椒類、柑橘類、花類、草本類,大部份可以簡單理解就係Gin加上額外糖份去令酒更易入口。以前主要用白糖做甜味,但因為現代科技進步同追求健康,所以就會有好多唔同材料去代替白糖。例如:蔗糖、水果、花類、蜂蜜等等,亦有好多蒸餾師鍾意做木桶陳年Old Tom Gin,一般會係招紙上面見到個貓樣(笑),有機會的話我會再講多啲佢嘅歷史。

講住咁多先,下次再同大家分享多啲呢個話題!

William Lee

自命八卦,即是好有好奇心,使他更有創作力,William認為Gin的好玩之處就是飲Gin、造Gin方式日新月異。「Gin對我嚟講係好廣闊嘅嘢,有排玩!會係繼vodka之後最強大嘅烈酒,有機會取代威士忌地位!」未來的Gin會更好玩,更有彈性。他甚至希望憑他的創作力,為這種最易成為話題的酒整合一個專業認證,媲美其他飲品。

留言

Your email address will not be published.

Popular