/

鮮活日本蟹商 富士水產 創辦人 Sunny & Frankie 建構美味篇

人人都知香港人熱愛日本料理,雖然Omakase開到成行成市,但肯沾手日本活蟹貿易商家的卻幾隻手指數得晒,其中一間就是有超過10年經驗,位於九龍城的「富士水產」。

創辦人Sunny和Frankie兩兄弟一直從事家族的建築生意,但基於對日本蟹的熱愛,便膽粗粗創立這門副業。

本來沒有打算賺大錢,但希望找個地方與客人和朋友分享他們覺得最美味海產的他們,以新鮮松葉蟹、越前蟹等作主打,配合季節刺身,走高檔路線卻結合外賣與私房菜的非一般生意模式,無心插柳柳成蔭,累積無數識食支持者!

不賣蟹先賣牛

做生意,哪有一開始便順風順水?富士水產在十多年前甫開始時,是以和牛作主打。當年Sunny透過一名日本朋友介紹,親身到日本採購整隻和牛,不過一隻幾千磅的牛,值錢的位置來來去去只有幾個部位。

Sunny說:「我哋過去bid一隻返嚟,30幾萬港紙。嗰陣時唔識就成隻買,諗住抵啲,但賣完啲西冷之類,啲下欄位賣唔到出去。蝕錢係因為賣唔晒,同埋和牛好『漏』,啲客買完塊牛扒,下次買就係兩年後。」

雖然當時建立了自己品牌,但採購回來的和牛只能賺回五分一成本。

Sunny說:「(下欄位)如果做漢堡包可以賣$100一個,但我哋冇呢啲餐廳。」

經營一年多後仍不成功,Sunny眼見既然開了頭,便考慮轉型做海鮮,因為自己是個超級日本蟹迷,每年當日本蟹最肥美的時節,他一定親身去到面向日本海的福井縣,駕車遍遊多個地點,吃盡最時令的靚蟹。

Sunny說:「開始入蟹做批發,做做吓啲人就問有冇得賣呀,就搞咗個小廚房幫佢煮埋,但做咗兩三年就同嗰個日本人鬧翻咗,佢成日叫你買貨,原本200蚊1公斤,點知佢賣畀我哋400蚊,嚟到好多蟹又死咗,最後同佢斬纜。」

公司一夜間所有連繫隨之消失,他們要由零開始。

從頭開始

問題來了,蟹從哪裡來?他們膽粗粗像遊客般去到東京的著名海產集散地,暨旅遊景點:築地。

Frankie說:「雖然香港有好多agent我都可以自己搵,但佢哋唔會做蟹嘅,因為難度高。

Sunny道出箇中原因:「魚嚟到香港,係唔係都瞓咗;但蟹唔得,死咗一個鐘後就會臭。」

Frankie繼續回憶獵蟹之旅:「帶咗個識少少日文嘅朋友去,喺築地見到舖面個牌好多蟹就入去問會唔會做出口㗎?其實好多都唔可以做出口,只可以內銷。一間唔得,行晒成個築地!見到有蟹就問,但個個都係NO!(同時兩隻手做出交叉手勢)」

「跟住心灰意冷,諗住再去其他地方……但不如咁啦,去返第一間問多次啦!」

在有點神推鬼㧬之下回到第一間店,那裡的職員見他們有點誠意,又不似是行內人來試探,便答應翌日讓他們見老闆。

更有趣的是,轉頭老闆便回來了,而且一拍即合。原來台北的上引水產,也是使用這間供應商。

Frankie笑着說:「真係好彩!傾完之後就去箱根浸溫泉!」

Sunny補充說:「就算做唔到嘢都要玩!哈哈!」

這間供應商一直合作至今。

「老闆係好直接嘅人,我話約食lunch佢都話唔食啦,傾完就算,每次meeting大約15至30分鐘,真係做嘢嘅!送嘢畀佢都唔要,買奇華畀佢都話下次唔好嘥錢!」

「開頭佢都畀咗好多信心我哋,第一批貨都冇收我哋錢先,可能連供應商本身都覺得好微不足道,跌都跌咗啦!好多supplier要畀定100萬做訂金呀!」

天價成本砌水缸

走出了第一步,然而之後的道路仍然很長。面對蟹容易死的問題,Sunny和Frankie要準備最有利牠們生存的水缸,才能保證蟹的新鮮度。沒有正確的水缸,批發商也拒絕供貨。

Sunny說:「整咗個缸,砌好晒影相畀佢睇!造呢個缸係貴好多,因為魚只要水溫十幾度,但蟹要4度水,所以掉隻蟹落街市啲魚缸,兩日就死!要投資,每個月交電費都萬幾兩萬蚊!」

「第一批越前蟹返到嚟好開心,點知一晚死晒!因為啲水唔啱!」

原來溫度對了,鹽度卻不對。

「啲蟹會甩晒啲腳,賣唔到!卒之自己食咗成個月。」

日本的批發商也很道義,不但教他們調節鹽度,又寄了珊瑚給他們改善水質。

「佢都話好少賣越前蟹畀台灣人,一來因為貴,二來易死。叫我搞下個缸,喺我度養到兩個星期唔死,就話賣畀我。跟住啲越前蟹喺我哋度可以養到一個月,既然越前蟹都養到,咁就叫佢所有六隻腳嘅都攞嚟啦!」

一番努力下,富士水產成為全港第一間有鮮活越前蟹售賣的地方。

最美味回憶

有這種幹勁,皆因美食對兩兄弟來說實在太深刻。問及人生最美味的回憶,Sunny仍然首推在日本的經驗。

「特登11月尾喺福井縣揸車去食越前蟹,但佢最好味唔係蟹,係碗甜蝦飯!個味道入晒腦!因為福井做好多新鮮甜蝦,喺我面前拆20隻新鮮甜蝦鋪晒喺碗飯面頭,嗰碗飯就好似食糖果咁!好緊要!只係3,000円!」

「第二樣都係食蟹,都係福井。松葉蟹好貴,但佢好捨得咁將十幾隻蟹嘅蟹膏倒落個鍋度,用蟹膏鍋烚番啲蟹肉!香港真係做唔到,因為一隻蟹都幾千蚊,喺福井嘅蟹量多,可能有啲斷咗腳嘅蟹只係十份一價錢,就將佢啲蟹膏倒晒落去shabu shabu!」

Sunny流露出來的美味之情,溢於言表。另外他還推介九州福岡河邊大牌檔,一檔細心地用45分鐘製作的鰻魚飯。

至於Frankie的美味回憶,就要數每年冬季到北海道札幌的日航酒店早餐。

「食到北海道當日最新鮮蔬菜或者魚類,再加埋望出去個景好靚、好特別!一舊薯仔,佢話畀你知係十勝嚟嘅,好簡單但真係好食!佢有十幾廿個農場幫佢搵啲菜過嚟,會睇到係邊個農民種嘅,每日早餐都唔一樣,特別令我記憶深刻。」

但兩位也同意,雖然自己對食物要求高,但現況是有時食材太貴,如果路向太刁鑽,也未必能持續發展。

訪問下半部分,Sunny和Frankie會繼續分享營運這門混合外賣和私房菜生意時的趣事、危機和瘋狂事件!

ImNuts

Urban Nutters是幾位熱愛飲食的Nutters成立的網上飲食媒體,訪尋各路飲食精英,深入淺出講解不同的飲食知識,同時召集一眾志同道合的Nutters,組織全港獨一無二的飲食社群。

留言

Your email address will not be published.