/

鮮活日本蟹商 富士水產 創辦人 Sunny & Frankie 樂趣享受篇

話說愛好日本新鮮毛蟹、松葉蟹、越前蟹等等靚蟹的Sunny和Frankie兩兄弟,在十多年前創立了富士水產,連出名難養的越前蟹都可以在他們店內養足一個多月也相安無事,成為香港絕無僅有的日本活蟹供應商。

不過,店子以高檔外賣結合私房菜方式運作,在市場上同樣罕有,長久以來都發生了不少鮮為人知的趣事。

獨當一面

做日本海鮮生意的商家多不勝數,但因為日本活蟹價高,加上要保持牠們新鮮生猛的成本更高,Frankie原以為市場會不斷湧現抄襲者,其實現況不然。

「做活蟹生意要投資好多,好多人都費事搞。」

活蟹是主打,但同時也有海產刺身發售。

「出面有啲賣拖羅要買成嚿,客人就要成嚿食晒,但我哋有sashimi platter,價錢分別可能好大,但始終啲人鍾意呢度嘅種類多!我都覺得我哋貴,但啲人會返嚟買,即係佢哋鍾意。」

Frankie口中的sashimi platter是每件切得專業級數,又有齊伴碟,一打開蓋根本是餐廳級數。以為很多競爭對手都做得到?其實又不然。

「你喺舖頭嗌到新鮮魚生,或者走去連鎖壽司店買外賣,都係全部就係咁樣咋嘛!但我搵到人砌一盒魚生有presentation,拎得出嚟可以請客,有花有草咁,香港真係冇喎!有時啲客問番轉頭,除咗我哋之外仲有邊度啲魚生擺出嚟有擺盤、又靚嘅?真係冇喎!」

外賣店?私房菜?

要叫富士水產是外賣店,不是100%正確;叫他們是私房菜,亦不是100%正確。

Sunny說:「我都覺得好奇怪!因為通常做餐廳就唔想做外賣,如果開一間魚生做delivery嘅又想密密做!」

Frankie也同意:「我哋門檻係咪咁高?其實應該唔難。做吓做吓有啲人想抄,抄抄吓做咗一陣但又抄唔足,變咗第二樣嘢。因為呢幾個概念係好怪嘅mixture,係好唔一般,但somehow又work到。呢個生意全世界都冇咁嘅嘢,如果呢件事喺加拿大、美國一定唔work!畀幾千蚊買外賣送返屋企食?不如坐低喺餐廳食!」

要留住有手藝的師傅也是難度,因為工作時間非比尋常地長。

「譬如餐廳師傅11點上場做到2點,通常要落場瞓3個鐘頭抖抖再做夜晚。我哋晏晝嗰場要佢砌埋,連續做5晚私房菜,第朝早10點返嚟仲要切魚生,第二個走咗唔做啦!」

工作生涯最nuts的經歷

所以,即使有獨當一面的日本直送活蟹,人手問題也曾令兩兄弟墮入危機。

Sunny苦笑說:「有個星期日有幾十個order,跟住嗰日朝頭早唔見咗個師傅!原來前一晚佢搵咗份工,第日唔出聲就冇返嚟,幾十個order唔知點搞!」

「惟有即刻call平時幫襯開嘅壽司師傅,問佢哋可唔可以過嚟幫幫手!」

同時Sunny和Frankie也要硬住頭皮親自操刀。

Sunny續說:「蟹都仲識搞,魚邊識切?睇住YouTube學點樣切、不斷喺度摸,直頭擺部iPad喺度……仲要搵個眉鉗掹啲骨出嚟,啱啱嗰排係秋刀魚,好難切!」

「有個客問:『好特別喎你啲魚生,但好少有骨㗎喎?係咪食得㗎?』佢之後就冇幫襯過。始終要交貨,冇辦法!」

這也成為Sunny的最nuts經歷。

至於Frankie則認為,那次膽粗粗地去築地逐間店子敲門,順利成功至今仍然和同一供應商合作中,整個經歷也非常nuts。

平衡心理

現在他們有靠得住的師傅支撐大局,讓Sunny和Frankie可以好好享受這門生意帶給他們的快樂。

Sunny說:「過癮嘅,一來自己認識多好多食材,食多咗好多唔同嘅嘢,就算以前去日本都只會食大路嘢咋嘛,原來海膽有幾百款,味道可以差好遠!」

「食飯又識咗好多朋友,呢盤生意係好開心,啲客打畀你通常都係話好好味呀、多謝你呀,下次再嚟過嗰啲……做建築嗰啲唔係㗎,通常打嚟就係話有冇搞錯,冇好嘢!」

Frankie也滿足地和應:「成日講happy meal,嚟呢度好開心㗎!我哋唔係做特別高檔,始終九龍城畀人嘅感覺唔會好fine,但一齊食好開心!」

不一樣的客人

談到開心,想起有趣的客人,也令人會心微笑。

店子的招牌菜是日本活海鮮,更能為客人煮好、處理好,一打開便能大快朵頤。

Sunny說:「有客人逢星期一都要一隻鱈場蟹再加魚生,個個星期一都訂!我問佢幾多人食,呢度夠6個人食㗎喎?佢話:『3個。』問佢隻蟹要唔要細啲?客人好斬釘截鐵回覆說:『唔使!』」

又有一位客人以另一種方式欣賞這些鮮味。

「有客人買10隻日本象拔蚌同鮑魚,我好奇問佢食10隻日本象拔蚌同鮑魚咁多?仲唔使切唔使處理,原來佢用嚟煲湯!佢老細話咁樣啲湯先夠甜!」

有些蟹種的鉗是一大一小。

「佢話做乜換咗我隻蟹弶呀?跟住我就影番幅蟹相畀佢睇。」

又有懷疑Sunny是黑心商人的客人。

「有啲客好醒㗎,揀一隻活蟹趁我哋唔覺,喺隻腳度剪一下,跟住自己check番係咪剪咗……原來鯉魚門好多會換咗第隻,所以啲客會識。」

未來夢想

一晃眼已經營運了這盤本來沒想到賺錢,又困難重重、高低起跌的生意十幾年,Sunny和Frankie對於未來有甚麼夢想?

看到滿街都是Omakase壽司餐廳,他們的發展路向似乎更加清晰。

Sunny肯定地說:「當個個都係咁樣嘅時候,我哋就唔可以係咁樣!我哋一定要夠focus,開餐廳都要以蟹做主題!」

假如真的由輕鬆外賣店變成餐廳,Frankie覺得要十分小心。

「請多咗員工,就會變成好緊張盤生意,每個月有冇賺蝕,然後會好容易give up on food quality。我哋開始做嗰陣時,都傾過無論點都要做好food quality,一定要keep到。可能個價錢好似咁貴,但我係畀番咁多嘢客人。」

只要產品質素夠好,客人一定回頭。Sunny和Frankie的故事其實是最簡單的教科書層次,只要不被複雜的現實和世俗價值影響,保持初心,誰人也能踏上成功之路。

ImNuts

Urban Nutters是幾位熱愛飲食的Nutters成立的網上飲食媒體,訪尋各路飲食精英,深入淺出講解不同的飲食知識,同時召集一眾志同道合的Nutters,組織全港獨一無二的飲食社群。

留言

Your email address will not be published.