/

樂饗葡萄酒,葡萄酒專欄作家 Bernard Leung 「下集」

上回談到Bernard邂逅葡萄酒與成為作家的歷程,今次他會分享更多他的最愛。

持續發展之道

經營葡萄酒文字一段時間,Bernard領略了持續發展之道。

「當你識多咗winemaker同佢哋多咗溝通,寫嘢時候多咗consideration,會體諒佢哋。」

因為葡萄酒不似電子產品,原料出問題便直接引致產品質量問題,消費者投訴也理所當然。

「當你愈識得多佢哋,發現因為好大部分個結果係點,係由天決定,佢哋只可以盡人事,個天話嗰年提子係咁嘅味嘅都要頂硬上。所以我會多咗體諒,會知道佢哋都好慘喎。

「但有啲人寫酒嘅方向係譁眾取寵,『呢啲垃圾倒落坑渠都冇人飲呀!』如果咁寫係好睇嘅,好多人鍾意睇偏激嘢嘅,我就唔鍾意咁做!我就鍾意寫多啲古仔嘢,有時關於個樽咩形狀、個label點解,rather than有啲好technical嘅wine writer寫咩medium sweet、medium plus呀、幾多個月桶、糖度幾多……我覺得啲讀者未必會好有興趣,睇咗啲數字都唔知睇咗啲咩!」 

最大得着

這個方向,為Bernard帶來完全不能量化的回報。

「最大得着係飲酒識嘅朋友,睇事物、眼界又會闊咗啲。以前覺得專門識咗一樣知識,會覺得自己好叻,認識咗葡萄酒之後發現葡萄酒世界好大,學極都仲有啲唔同嘢可以學,永遠都做唔到好專嘅專家!眼界會闊咗,見到世界會大咗!」

「我寫嘢冇乜特別力量,又唔係咩名人,係得到多啲去tasting嘅機會,識多啲人,會比普通wine lover多咗接觸唔同崗位嘅機會,會識winemaker、又會識做business嘅,同時又會識到更多wine lover,擴闊咗自己圈子。」 

「我又唔係話寫得好叻,如果有人睇,作為一個興趣係OK嘅,所以keep住寫!同埋keep住有得去tasting,又有人睇、有人回應吓,都可以成為可持續興趣!   」

云云葡萄品種之中,最得Bernard歡心的是哪種?

「如果呢個世界剩番一隻提子,我會揀剩番Riesling。因為可以好dry,又可以好sweet。想飲好dry嗰時就飲dry Riesling,當你想飲甜酒可以飲Ice Wine或者 Trockenbeerenauslese! 」

如果這一生人只可以選一支酒來飲?

「香檳囉!Cristal!所有elements都好balanced,balanced嘅程度去到好和諧嘅感覺,如果age得耐啲可以好complex!」

可以分享一下難忘的葡萄酒食物配對嗎?

「飲咗支Bordeaux『龍船』08嚟嘅,配豉汁蒸盤龍鱔。我心諗唔係啩?會唔會腥呀?仲要配酒嗰個人我唔係好信得過佢㗎嘛……一飲落去好好囉!個豉汁好濃嘅,支酒又有啲年紀,所以你唔好話魚就唔可以配紅酒!但我自己就唔會試,講真我係啲好穩陣嘅人,食魚梗係配番白酒啦!冇咁容易瀨嘢囉,但佢又得喎!」

在葡萄酒生活中,做過最nuts的事情是甚麼?

「因為要移民加拿大,所以要運走啲酒。好多酒其實好平,但運費同稅就好貴,貴過晒啲酒!因為有啲係朋友送嘅,有啲我自己又好鍾意嘅,全部都係我回憶嚟!咁樣都幾nuts!」

人人應飲

相信人人也會同意,如果認真研究一種嗜好,會帶來無限樂趣,所以Bernard真心希望更多人能享受葡萄酒。

「唔識飲酒嘅人原理上都鍾意食嘢、鍾意欣賞啲舒服嘅嘢,如果飲到好飲嘅酒真係會舒服㗎嘛,同埋真係好味㗎嘛,所以都係建議去飲啦,食嘢時候去飲,因為有mariage效果,嘢食好食咗,嘢飲好飲咗,就算你唔鍾意飲,你都可以飲啲,試吓提升吓食物味道! 

「識飲嘅人梗係繼續飲,飲多啲!Explore唔同地方,唔好淨係飲一個region!」 

愛葡萄酒的人都是…

Bernard發現,喜歡葡萄酒的人都有共通點。

「都係好有耐性,譬如有啲會等支酒開,有啲會等支酒age,有啲又會等下年vintage會點!好多仲好有loyalty,鍾意間莊幾十年,好devoted to間酒莊!」

擁有百幾支酒,自言「唔係好多」的Bernard反觀自己,卻又下不到判斷自己到底夠不夠耐性、忠心度。

「所以我先做到中立㗎嘛,我冇錢去等啫!買一箱酒返嚟,一年試一支都OK嘅!」

如果自問不夠耐性,對事物又不夠忠心的,不妨採納一下Bernard意見,把更多精力投放到葡萄酒當中吧!

ImNuts

Urban Nutters是幾位熱愛飲食的Nutters成立的網上飲食媒體,訪尋各路飲食精英,深入淺出講解不同的飲食知識,同時召集一眾志同道合的Nutters,組織全港獨一無二的飲食社群。

留言

Your email address will not be published.

Popular