/

Studio Caffeine創辦人Brian Tang   大眾分享篇

要說Studio Caffeine是香港精品咖啡名店,相信不會有太多人反對。這裡不但出過咖啡比賽冠軍級人馬,不少現役咖啡師也可能受過這裡的影響,因而立志成為咖啡師。

Brian(鄧創恩)是Studio Caffeine的創辦人,營運了自己生意8年之後,他仍然覺得以最優質、性價比高的豆來吸引更多新的愛啡之人,還原基本步,輕輕鬆鬆地大家來多飲一點,才是持久發展之道。

會計學位咖啡師 

Brian持有中文大學會計學位,不過他沒有像一般大眾心目中的所謂會計師,在Big 4從低做起,即使他曾經試過,最後無奈因性格不合而分開。

「做過一陣會計,但真係唔啱自己性格。我都係內向,但會計太極端,朝9晚9基本上都係對住個電腦,喺公司完全一句嘢都冇講!仲有,我本身喺大學嗰4年都係搞event多。」

轉戰咖啡界,只為了去澳洲working holiday前學懂一技傍身,所以在2012年8月加入了Pacific Coffee。

「好開心,嗰陣時識到嘅同事都對咖啡有興趣。到2014年仲有機會幫公司比賽,當然覺得公司嘅支持未必夠,所以自己去咗搵師傅學吓嘢,令我重新認識咖啡!」

一鼓作氣

比賽經歷都有頗瘋狂部分,尚且不談,但比賽期間最重要的是遇上幾位朋友,包括Joe、Andy、Issac、Aaron等,助長了Brian開舖的念頭。

「14年9月開始傾,11月就開Studio Caffeine。細個唔同諗法,覺得有咁嘅機會做,就搏盡,嗰陣唔識攰,而家就會好攰。」

「頭一年半真係蝕,我同阿Joe(開舖拍檔,現已離隊)都唔識整嘢食,大家都係做咖啡開始,但係條數搞唔掂都要諗有咩出路。」

「只沖咖啡」是所有精品咖啡店的兩難,維持到理想,往往得不到麵包。當然,大家也看到現在的Studio Caffeine,食物的提供已頗多元化。

「真係去到扭轉狀況嘅契機,係我參加Brewers Cup好好彩贏咗第三,先有人識Studio Caffeine。」

回應客人 

Brian與開檔時的拍檔Joe於合作約兩年因了解而分開,留下Brian一個人主理整個舖頭,決策可以加速。

「嗰時冇特別計劃,坦白講仲係諗緊點樣捱第一間舖。」

「做舖頭好簡單,見到客人有咩唔鍾意,就要換、要改。之後換咗啲唔同嘅同事,有唔同Cafe經驗嘅,再慢慢修正吓問題,就開始有盈利。」

引入外地烘焙

精品咖啡店的靈魂,當然是來自不同地方,由店主精心挑選的咖啡豆。初期因為成本、時間所限,採用本地roaster咖啡豆肯定是理所當然,更遑論自家烘焙豆。

「嗰陣未開始諗開第二間舖,有多啲錢就搵多啲好嘢、試多啲唔同嘅豆先。嗰陣時先慢慢搵外國roaster,慢慢先開始飲入口豆,因為用香港roaster好似有啲悶。」

事實上,Studio Caffeine要到2018年才有自家烘焙咖啡,而那又是另一個故事。

香港的問題 

事實上,一直以來Brian始終最想透過自己的咖啡店,擴闊飲咖啡的客群。

「而家香港面對嘅問題,係開咗好多精品咖啡店,但市場仲未好容易普及化。我哋唔想嚟幫襯嘅都係圍內嗰班人。贏咗Brewers Cup第三之後嘅分享會,嚟咗嘅80人全部都係咖啡師,其實呢個係惡性循環。」

「再到好極端嘅例子,BOP (Best of Panama) 今年有三lot去咗大坑,你唔覺得好諷刺嘅咩?大家都係做緊手沖咖啡嘅時候就要鬥豆靚!早兩年有啲anaerobic、有啲infuse、有啲新嘢,你可能推音樂家!然後大家又回歸本質,鬥貴,大家都賣BOP!大坑得嗰三條街一人一lot你點sell?都係得咁多人飲!哈哈!要擺低$200飲一杯咖啡?冇可能!要搵啲新人肯接觸呢件事係冇可能!今年好明顯覺得咁樣好唔舒服!」

「我自己沖畀你飲都係沖巴西,夠natural。亞洲好多被忽視嘅國家,點解仲係巴拿馬?仲係埃塞俄比亞?世界咁大!亞洲進步咗好多,印尼都唔同咗,絕對值得重新認識,點解唔飲吓呢啲?」

 擴闊客群

有清晰的目標,Brian願意為業界和咖啡愛好者踏出一步。

「做領頭,做啲唔同嘅嘢。譬如而家逢星期五夜晚做啲COE cupping。其實我哋唔係叫做cupping,叫做batch brewing。總之大家攞隻杯,行出嚟㩒掣,我唔覺得咖啡係啲咁複雜嘅事!點解一定要cupping?你唔識『啜啜啜』就唔可以飲咖啡咩?攞隻杯嚟咪得囉!大家一齊接觸新嘢,我純粹提供呢個機會,例如今次秘魯主題有20隻唔同嘅豆,你係咖啡師又好,你係lover又好,大家飲吓嘢,飲啲新嘢!」

「我哋今年先課金畀Alliance of Coffee Excellence,啲sample真係多到飲唔晒,冇理由淨係啲同事學!最後都係要啲客嚟!」

有興趣的朋友,可以留意Studio Caffeine火炭店的活動!

在訪問下半部分,Brian會繼續分享他營運咖啡店的堅持,當然也會講講咖啡生涯中最瘋狂的事!記住留意!

ImNuts

Urban Nutters是幾位熱愛飲食的Nutters成立的網上飲食媒體,訪尋各路飲食精英,深入淺出講解不同的飲食知識,同時召集一眾志同道合的Nutters,組織全港獨一無二的飲食社群。

留言

Your email address will not be published.