/

資深咖啡導師及顧問Michael(蔡逸興) 傳承(下)

人稱「師兄」的Michael(蔡逸興),本來從事物流業,誤打誤撞下投身咖啡界,在連鎖店和「少林寺」練得一身好武功。

他其後選擇創業之路,為咖啡愛好者提供好啡之餘,他有更重大使命,就是「傳承」,同時自投身咖啡行業以來,從無忽視培訓的重要,無論在不同場景也希望藉咖啡為身邊人帶來非一般的感覺,如果能為參加者打開人生新一頁,他更會覺欣慰。

無私分享

「起初教都係僱員再培訓課程,嗰度未必個個有心嚟學嘢。有啲諗住過吓日晨,睇吓發生乜事,未必個個諗住開舖、做前線入行。我都睇得幾化、幾開,喺嗰度嘅任務係教知識技能,但我有一個小小目標,係透過百零個鐘頭教識大家欣賞咖啡。

「如果有人入到行,甚至有自己咖啡事業我當係bonus。好多人可能覺得咖啡苦呀酸呀,可能未飲慣,會好卻步,所以尤其是而家喺香港可以叫做後精品咖啡年代,究竟有幾多人真係懂得欣賞?定喺間小店打個卡就叫識得欣賞?我角色就係透過我分享另一個角度嚟睇一件事。」

放膽一試

他絕對沒有「做嗰行厭嗰行」之感,相反他絕對鼓勵有志者入行。

「希望繼續有人傳承落去!而家資訊科技咁發達,要做個師傅,或者叫做有頭有面嘅人,邊度仲需要十幾年經驗?以前冇乜資源或者悟性低,先至要熬咁耐!

「而家基本上打開YouTube學一樣嘢唔難!睇你悟性同學習態度係點,如果學習態度係正常、係良好,唔使10年,玩吓手一、兩年,上完嗰百幾個鐘嘅再培訓堂,可以講『聽日我開舖喇阿sir!』」

感同身受

香港這個彈丸之地,精品咖啡愛好者多不勝數,而這門或多或少牽涉個人魅力和伎倆的產業,Michael也有一番體會。

「見到好多home roaster參差不齊,我都有去市集買啲有noise啲嘅home roaster嘅豆。佢哋啲生豆真係好高質,不過試過之後,部分會諗|如果development time長啲就好嘞、唔好咁青就好嘞…… 

「飲落去會明白,回想番當初自己學嘅時候,兩條友收埋自己喺office自己炒、自己cup、自己試,邊有人教嘅啫?SCA 都未有!咪睇書囉!

「真係感同身受去試,覺得其實我以前都係咁咋喎!唔同年代都會見到啲咁嘅嘢 都係開心嘅,因為聽日可能係你嘅競爭對手都唔定!」 

即使如此,他仍然覺得香港的精品咖啡標準是很高的,最近他便遇過令他十分讚歎的本地烘焙廠計劃,令他對「Roasted in Hong Kong」更有信心。

Michael會如何介紹自己的炒豆風格?

「可能我有啲沉悶,如果喺呢個年代係會鍾意攞隻豆最多味道。Body、aftertaste、回甘……自己唔係睇得好重。Body可以隨唔同沖煮方法得到番相應就OK,飲手沖唔一定要好full body,除非隻豆好full body。要好似飲杯茶咁,成日都話tea like、好silky味道行先最理想。反而意式espresso可能烤得深少少,intensity高啲。

「烘豆中淺for手沖,中至中深for espresso。可能好多人都做緊,所以係沉悶啲嘅方向。」

最令你印象深刻的一杯是怎樣?

「咁多年飲咁多杯,未必因為味道而好impressed,反而有啲故事性嘅,一定係我第一杯咖啡!

「就係喺星記返第1日嗰杯in house training上堂嘅morning coffee!當時係印尼嘅Sumatra!我當時唔多接觸咖啡,突然間第一杯French press出嚟!好intense、好earthy、好苦,呢一杯鎖得住喺印象裡面最深!好味嘅咖啡好多,但好有印象、好能夠代表我自己人生,呢杯咖啡真係數一數二!」

在咖啡生涯中做過最nuts的事情是甚麼?

「當時做前線時算係幾瘋狂,住粉嶺返中環,要朝早6點幾出門口,一日返十個鐘,計埋晒都一個『對』,同以前返物流差唔多。覺得要堅持認真,但係開心嘅,因為堅持完之後得到想見到嘅嘢!

靠自己雙手創業, 迎來更瘋狂的事情。

「上一個創業期間係兩個人,自己同拍檔,唔係你就我。當時未有資源請人就自己做生產,分咗工佢就對外見客,自己把關住炒豆做生產。最瘋狂係炒咗一日一夜,瞓覺都係瞓公司嘅紙皮上面。當時要趕住交貨,返到屋企好似喪屍咁,都未瞓到覺因為成身咖啡『除』,抹出嚟嘅油都係有味!」

追逐夢想的重要

Michael現時最專注的,當然是由他一手創立,全力以赴的個人咖啡品牌「澄謙咖啡」。世界如此紛亂,他卻能保持清晰視線,創立新事業。

「因為疫情而引發到自己跳出嚟搞新嘅事業,『澄謙』兩個字代表喺呢一行嘅心態,甚至對做人做事態度,咁啱又係我對仔女個名。點解選擇用番咖啡創立自己品牌,其實都冇其他懸念。

「呢間公司對我意義好深,以傳承作為基石,希望透過咖啡去激勵身邊嘅人追求夢想。行業都需要好多嘢,都要培訓新秀,帶啲新人上嚟。咁啱慶幸地咖啡呢段時間都好多人熱衷,開店又好入行又好,我既然喺呢個行頭都有一定經驗,可以嘅話希望盡做、傳落去,透過教學建立呢個品牌。 

「可能好行貨,鬼唔知阿媽係女人咩?但有時都要做個牽頭角色,攞自己最純熟嘅嘢同人分享,我本身唔係做咖啡嘅,到而家可以畀人睇到好多嘢。譬如教小朋友拉花,佢哋一氣餒就激勵佢,可以凝聚到一班咖啡行業嘅下一代。」

相信Michael會繼續以謙卑之心,澄清的視野,肩負傳承大任,為今後的咖啡界培育生力軍。

ImNuts

Urban Nutters是幾位熱愛飲食的Nutters成立的網上飲食媒體,訪尋各路飲食精英,深入淺出講解不同的飲食知識,同時召集一眾志同道合的Nutters,組織全港獨一無二的飲食社群。

留言

Your email address will not be published.